İslamiyet Öcesi Türk Tarihi konuları anlatılırken genelde kullanılan bir cümle vardır. ”Türklerin tarih sahnesine çıkması.” Eminim bu cümleyi birçok tarih kaynaklarında duymuşsunuzdur ve çıktığımız yer Orta Asya’dır. Genel olarak Hazar Denizi’nin doğusu, Tanrı Dağları’nın kuzeyi, Altay Dağlarının kuzeybatısı ve Aral Gölü’nün çevresini yurt edinmiş olan biz Türkler MÖ XVI. yüzyılda kendi yurtlarımızdan göç etmeye başladık.
Peki Türklerin göç nedenleri nelerdir? Bunları birkaç başlık altında toplayabiliriz:
– İklim ve coğrafi koşullar
– Yeni yerler bulma isteği
– Dış güçlerin Türkler üzerinde baskı yaratması
– Meraların azalması , hayvanların güçsüzleşmesi ve hastalanması
– Boylar arasındaki anlaşmazlıklar
– Nüfus sayısının artmasıyla yaşadıkları yerlerin kendilerine yetmemesidir.
Türkler gittikleri yere kendi kültürlerini aşıladıkları gibi bulunduğu yerdeki kültürden de etkilenmiş ve yeni sentez kültürlerin ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır. Bunun yanı sıra devamlı farklı yerlerde yaşam izlerine rastlanılan Türkler tam olarak belirli bir bütünlük içerisinde izlenememektedir ve araştırılamamaktadır.
Orta Asya’dan devamlı göç etmeye başlayan Türklerin en önemli büyük göçü ise Kavimler Göçü olarak bilinen 375 yılındaki Kuzey Hunları’nın batıya doğru yaptıkları göçtür.
Türklerin de anavatanı olan Orta Asya’da oluşmuş olan bazı kültürlerin önemli noktalarına değinelim:
* Anav Kültürü: Aşkabat yakınlarında tarım ve hayvancılıkla uğraşıp, madeni süs eşyaları ve tuğladan evleri bulunan ve yerleşik hayatın yaygın olduğu kültürdür.
* Andronova Kültürü: Türklerin ilk ataları olarak kabul edilmektedir. Bu Kültürdeki insanlar atı kullanabilmektedirler. Ayrıca savaşçı bir kültür olduğu bilinmektedir.
* Karasuk Kültürü: Demiri bularak işleyen bu kültür insanlarının yapılan araştırmalarda tekerlekli araba kullandığı da bilinmektedir.
* Tagar Kültürü: Silah üzerine hayvan figürleri işleyen bu kültür insanları daha çok süs eşyalarına yönelmişlerdir.
Aslında yukarıda bulunan bu kültürler Kpss sınavı açısından İslamiyet öncesi Türk Tarihi bilgileri arasında bizi çok ilgilendirmemektedir. Ancak aklımızda bulunması iyi olacaktır.
Burada verilen temel bilgilere ek olarak şunu söyleyebiliriz ki tarih konularını temelden ne kadar iyi alırsak, ileriki konuları üstüne daha rahat ekleyebiliriz ve bilgileri organize edebiliriz, bu yüzden temelimizi sağlam tutmaya çalışalım. Böylece ezber değil de mantık çerçevesinde konuları birbirine rahatça bağlayabileceğiz. İslamiyet Önce Türk Tarihi konusuna ”İlk Türk Devletleri” konusuyla devam edilecektir.
elleriniz dert görmesin kısa ve öz.teşekkürler
gayet güzel bir kpss hazırlık sitesi olmuş.
Bıraz kısa idare edecek.
teşekkürler paylaşım için.
Yeni müfredata göre mi ?
arkadaşlar fazla kısa almış ya
mrb bu dersler lise kpss si derslerimi acaba???
kısa öz mükemmel
konular için teşekkürler efendim
ygsye hazırlanıyoruz ama kpss ayrıntısında çıkıyor sorular teşekkürler ösym ve onun kazıgı??
İngilizce öğretmenliği kazandık yine kurtulamadık şu tarihten.. siteyi yeni buldum test de var mı?
Ben 60 yaşındayım, Tarih ve özellikle Türk tarihini araştırıp okumasını severim. Burada gençlerimiz ve öğrenme arzusunda olanlar için iyi bir çalışma yapılmış. Düşünen ve bu çalışmada emeği geçenlere çok teşekkür ederim
Siteyi gerçekten çok beğendim, tarih konularının hepsini buradan çalışmayı düşünüyorum
Gerçekten çok güzel bir site harika
bişey soracam yani bu konu sadece bu kadar mı? ben anlayamadım dA biri cevap verebilir mş
Siz nasıl bir konu anlatımı beklemiştiniz? Ayrıca neresini anlayamadınız ? Bunları belirtirseniz yardımcı olabiliriz.
Mehmet OGUR kardeşim Konunu sana kısa gelmesi çok normal Sebebi Şu Sayfa admini aynı link üzerinde toplamamış Kısa kısa ayırarak Sayfasının tıklanmasını sağlamak İstemiş belli.
Tabi ya Moderatör oda Sizden yayınlamazsınız Şimdi 🙂
Madem ki siz bir Tarih öğretmenisiniz, şunu da bilmeniz gerekir; kısa ve öz anlatımlar daha akılda kalıcıdır. Detay ise konunun temel inşasından sonra gelir. Biz sizlere konunun özünü en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz… ama kısa ama ayrı başlıklarda.
Hangi Tarih öğretmeni Malazgirt’ten girip İnkılap tarihinden tek seferde çıkmıştır? Ya da şunu yapın, (eğer ki öğretmen olduysanız) öğrencilerinize tek sayfada yazılı bir şekilde okumaları ve anlamaları için İslamiyet öncesi Türk Tarihini detaylı bir şekilde veriniz. 5 dakika sonra ya da 15. cümlede uyurlar. Hatta uyku problemi çeken birine bile verseniz bu kağıdı rahat uyur. Siz ya Tarih öğretmeni olmamışsınız ya da OLAMAMIŞSINIZ. Fakat yine de hayatınızda başarılar dilerim.
Ayrıca küfür olmadığı sürece bu sayfada veya bu sitenin her yerinde konu ile ilgili yorumlara izin verilmektedir.
Saygılar
güzel olmuş teşşekkür ederiz
daha eklenmedi mi
Arkadaşlar site güzelde bağzı konular eksik ( inkilap tarihi)
Kalan konular kısa zamanda eklenecektir.
projem için tam istediiim olmus saolun
kısa oldukça pratik bilgiler.. emeği geçenlere teşekkürler
sitenize bayıldım gerçekten 🙂 emeğinize sağlık..
çok kısa o
lmuş
aynen konular kısa
mesela 2014 kpss önlisansta Atatürk hangi savaşa gazeteci kimliği ile katılmıştır diye bi soru vardı onu söyleyen bi site yok
yani öyle detay soruluyor artık kabataslak herkes bu anlatılanları yapıyo
KPSS’nin sorduğu bazı soruları mevcut KPSS kaynaklarında da bulamayabilirsiniz. Bu sorular belirleyici ve tamamen elemeye dayalı soru tipleridir. KPSS’de sorular sorulur ve sonraki yıllarda o sorulara göre konular tekrardan şekillenir ve bilgiler eklenir. Tüm bilgilere erişmeniz de tek kaynak ve kitaptan mümkün değildir.
Bu yüzden konular hakkında detaylı araştırma yapmanız, kütüphaneleri dolaşmanız, internet ve mevcut kaynaklarla yetinmeyip ”bilgi canavarı” olmanız gerekmektedir. Tabi ki işin içinde biraz da olsa şans vardır… Çalıştığınız yerden gelmesi gibi.
Teşekkürler Helal Olsun konuları çok sade ve anlaşılır anlatmışınız… 😀 😀 😀
Bilgi için teşekkürler..
konu anlatımları çok güzel fakat tüm derslerde eksik konular var devamını ne zaman yayınlarsınız çok iyi olur bu konuyla ilgilenirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler.
Çok güzel
Siteniz bir harika fakat Osmanlı devleti yok ( ya da ben bulamıyorum). Eğer bir linki varsa lütfen bildirin. Teşekkürler…
Merhabalar, siteniz çok net ve anlaşılır öncelikle teşekkür ederim. Fakat “Anadolu Selçuklu Devleti Kültür ve Medeniyeti” başlığından sonraki konulara hiçbir şekilde ulaşamadım. Linkini atarak ya da hata varsa revize ederek bana yardımcı olabilir misiniz? İlgileneceğinizden eminim şimdiden çok teşekkürler.
dershaneye gidemeyen ve zamanı kısıtlı kişilerin faydalanabileceği çok güzel bi site.bende burdan çalışıyorum ve gayet de kolay anlatımlı. fakat tarihte asıl atatürk inkılaplarından ve sonrasından çok soru çıkıyor. o yüzden konuların devamını da yüklerseniz çok çok sevinirim. teşekkür ederim.
iyi bir site bilgi için tşk
site çok güzel ama biraz daraltılmış konular sanki
Allah razı olsun bu siteyi bulduğuma çok çok çok sevindim… inş faydası olacağına inanıyorum…
Bugun kesfettim siteyi hosuma gitti. Ben ilk kez calisicam konulara ve ilk konuyu calistim bile sorum su, bu sekilde konulari calismak kpss icin yeterli olur mu? Yani bu ozet yeterli midir yoksa daha uzun olmasi mi iyidir ?
çok güzel ve faydalı bir siteolmuş teşekkürler.
harika bir site.
Son derece özenle hazırlanmış bir site. Eminim birçok kişi faydalanacaktır… Piyasada KPSS hazırlık amaçlı birçok ücretli yayın varken, böylesine güzel bir hizmeti ücretsiz olarak kullanıcılara sunmanız çok ince ve saygı değer bir davranış. Ellerinize, emeklerinize sağlık. Çok teşekkür ederiz…
Çok güzel bir sayfa faydalı olacağına inanıyorum 😀
Gerçekten çok güzel olmuş inşallah faydalı olur
bencede çok güzel olmuş arkadaşlara katılıyorum 🙂 teşekkürler 🙂
Çok hoş bir site olmuş bizlere faydalı olacağı kesin emeğinize sağlık.
Emeği geçen herkesten allah razı olsun
siteyi bugün keşfettim ve ilk konuyu bitiridim. hergün işe geldiğimde sabahları 1 konuyu okumayı düşünüyorum. inşallah afydası olur. Allah razı olsun. emeklerinize sağlık…
emeğinize sağlık güzel çalışma olmuş
çok güzel bir sayfa olmuş emeğinize sağlık
Bu siteyi yeni keşfettim çok beğendim emeği geçenlerin eline sağlık
umarım kpss de faydası olur
çok çok faydalı bir sayfa olmuş. emeği geçen herkese teşekkür ederiz 🙂
Gerçekten güzel bir sayfa. Teşekkürler…
ders çok güzel
evet zeynep
Evet hamit
evet yusuf
arkadaşlar burda yazılanlar yeni müfredata göre mi?
yeni müfredat dediğiniz nedir? her yıl derslerimize gelen öğrencinin en az bir kısmına anlatmak zorunda olduğum bir sürü açıklama oluyor. Bunlardan biri müfredat konusu. hocam bu sene müfredat değişmiş yeni müfredata göre mü anlatacaksınız diyor bana.
ne değişmiş peki müfredatta diye sorduğumda da bilmiyorum hocam arkadaşlar öyle söyledi diye abes bir cevap alıyorum.
yok arkadaşlar müfredatta bir değişiklik. ösym en 2013 te tarih dersinde konuların soru dağılımı ile ilgii bir değişiklik yaptı bir de aynı yıl çağdaş türk ve dünya tarihinden soru soracağını açıkladı ki o yıldan beridir soru dağılımda da bir değişiklik yok.
Peki bu soruların kaynağı nedir hani şu arkadaşım söyledi hocam bu sene müfredat değişmiş dediği arkadaş kim ?
cevabını vereyim de rahatlayın. YAYIN EVLERİ hani her yıl aynı şeyleri yazan içeriğinde değil bir konu bir satırı bir tek harfi (hatta arkadşlar size gözlemime dayanarak söyleyim bir yayın evi – adını vermiyeceği – soru bankaları var ya hani her yıl çıkartıyorlar. işte o yayın evine 3 yıl, evet evet 3 yıl arka arkaya soru bankalarındaki yanlış soruları açıklamasıyla birlikte yazdım ve dedim ki bunlar yanlış açıklması da budur diye. ama üç yıl boyunca aynı yanlış sorular devam etti. peki benim açıklamam neden doğru oacakmış ki derseniz de aynı yayın evinin konu anlatım kitabında anlattığı şeye göre de yanlış adamlar konu anlatım kitabında a dediğine soru bankasında b diyor ve bunu üç yıl boyunca uyarılarıma rağmen değiştirmiyor ve insalar bu yayın evi iyi diye almaya devam ediyor ki en çok satan yayın evlerinde biri bu) bile değişmeden sadece kapağını değiştirerek satış yapıyorlar. kanmayın yayın evlerinin satış politikalarından biridir bu inanmayın.
buralardan aldığınız her bilgi doğrudur demiyorum ama yayın evleri de sizi kazıklamak peşinde unutmayın bunu müfredat falan değişmedi. yine 27 soru var yine bunların soru dağılımları aynı. siz çalışmanıza bakın.