Anadolu Selçuklu Devleti kpss Tarih konuları içinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Zira Türkiye Tarihi açısından önemli başlangıçların ve tarihi olayların merkezi Anadolu Selçuklu Devleti 1077 ile 1308 yılları arasında Anadolu’da hüküm sürmüş bir devlettir.
Anadolu Selçuklu Devleti
Anadolu Selçuklu Devleti, Selçuklu soyundan olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından kurulmuştur.Süleyman Şah öncelikle İznik’i alarak burayı merkez haline getirmiştir. Ancak 1. Haçlı seferinde İznik Haçlıların eline geçince Konya merkez olmuştur.
Haçlı Seferlerinden bahsetmişken, Haçlı seferlerini oluşturan ana sebepleri de belirtelim:
- Dini sebep : Kudüs 3 dinin ortak merkezi sayılır.
- Siyasi sebepler
- Ekonomik sebepler
Bu sebepler Haçlı seferlerinin başlamasında etkili olmuştur.
2. Kılıçarslan döneminde 1176 yılında gerçekleşen Miryakefalon Savaşı ile Bizans mağlup edilmiş ve Anadolu kesin olarak bir Türk yurdu olmuştur.
En önemli sultanı Aleaddin Keykubat’tır. Sinop ve Alanya’da tersaneler kurmuştur. İki Denizin Sultanı ünvanını alan Keykubat, Anadolu Selçuklu Devleti’ne en parlak dönemini yaşatmıştır.
Kpss tarih dersinde Türkiye Tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Anadolu Selçukluları, Moğol istilalarına karşı Harzemşahlar ile işbirliği yapmak istemiş ancak Harzemşahlar buna karşı çıkınca 1230 Yassıçemen Savaşı ile Harzemşahlar’a son verilmiştir.
1240 yılında Baba İshak isyanından sonra Moğol istilaları başlamıştır. 1243 yılında Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı’nı kaybetmişlerdir. Moğollar ile yapılan Kösedağ Savaşı’ndan sonra Anadolu’da siyasi birlik bozulmuştur. Anadolu Selçukluları, 1308 yılında Sultan 2. Mesut’un ölümüyle yıkılmıştır.
Sultan 2. Mesut’un ölümü ve Anadolu’da siyasi birliğin sona ermesiyle beraber Anadolu’da 2. Anadolu Türk Beylikleri Dönemi başlamıştır.
Kpss genel kültür tarih dersinde yer alan Anadolu Selçuklu Devleti konusu tamamlanmıştır. İleriki konularda Anadolu Selçuklu Devleti’nde Kültür ve Medeniyet bölümüyle tekrar bu konuya döneceğiz. Bir sonraki kpss tarih konusu 2. Anadolu Türk Beylikleri olacaktır.
kpss için sadece bunlara çalışmak yeterlimi
Kpss için yetrlimi bu konular
yaaaaaaaaaaa
Türkiye (anadolu) selçuklu devletinin siyasi olayları yokmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ama kısa
çok güzel
kısa olması bence daha kötü uzun konular ara
evet, cok kısa ama…
Arkadaşlar,ortaöğretim kpss ye giricem bu konulara çalışıyorum çok fark var mı ?konularda arkdaşlar ?
bayılıyorum bu siteye 🙂 ama daha çok konu eklenmesi gerek bence
devamı gelecek mi peki bilginiz var mı? yani parça parça da olsa?
eksikleri var ama bence erkenden giderecekler
1230’da yapılan savaş Kösedağ Savaşı değil Yassıçemen Savaşıdır
hyr 😀
Kösedağ yazmıyor zaten, dikkatli oku
orda da öyle yazıyor zaten!!!