pekiştirme tarifeleri

Pekiştirme Tarifeleri

Pekiştirme Tarifeleri kpss eğitim bilimleri öğrenme psikolojisi dersi konuları içerisinde yer almaktadır. Geçtiğimiz konularda pekiştireç ve pekiştirme konularını inceledik. Sıradaki konumuzda ise pekiştirmelerin biçim ve zamanını bildiren kavramlar olan Pekiştirme Tarifelerini inceleyeceğiz.

Pekiştirme Tarifeleri

Pekiştirmenin nasıl, ne zaman gerçekleşeceğini belirten yönergelere Pekiştirme Tarifeleri denir. Bu tarifeler kendi arasında çeşitli şekillere ayrılır.

1. Sürekli Pekiştirme: Bir davranışın her yapıldığında pekiştirilmesidir. Olumlu, doğru ve istendik her davranışın ardından pekiştireç verilen en basit pekiştirme tarifesidir. Genellikle yeni bir şey öğretilirken tercih edilir.

Mehmet öğretmen öğrencilerin her doğru cevabında onlara bir artı vermektedir.
Tuvalet eğitimi verilen bir bebeğe annesi her tuvaletini haber vermesinde şeker verir.
Ödevini düzenli yapan bir çocuğun defterine öğretmeni her defasında yıldız atar.

Okul öncesi, ilköğretimin birinci kademesi ve engelli öğrenci eğitiminde sıklıkla kullanılır.

2. Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi: Organizmanın pekiştireç alması için sabit sayıda tepkide bulunmasından sonra pekiştirilmesidir.

Sedat öğretmen her 5 doğru cevabında öğrencilere artı vermektedir.
Bir iş yerinde çalışan işçilere dikilen her 10 pantolon için 50 TL verilmektedir.

3. Değişken Oranlı Pekiştirme Tarifesi: Bu tarifede pekiştirecin kaç davranış sonucu ortaya çıkacağı belli değildir. Bazen iki bazen dört bazen de 10 davranışın pekiştirilmesidir. Sönmeye karşı en dirençli tarife olarak kabul edilir.

Hazal öğretmen  öğrencilere bazen iki, bazen üç doğru cevaplarında iyi bir sözlü notu vermektedir.

4. Artan Oranlı Pekiştirme Tarifesi: Pekiştireç önce belirli bir davranış sayısı sonrasında verilir. Daha sonra bu davranış sayısı her defasında sistematik olarak artar.

Kızının bulaşık yıkamasına yardım etmesini isteyen Ayşe hanım 5 bardak yıkayan kızına bir şeker verir. Daha sonra kızının şeker alması için yıkaması gereken bardak sayısını belirli bir miktarda arttırır.

5. Sabit Aralıklı Pekiştirme Tarifesi: Sergilenen davranışın pekiştirilmesi için belirli bir zaman geçmesinin beklenmesidir.

Her 40 dakika da bir teneffüs zilinin çalması.
Dört yılda bir Şubat ayının 29 gün çekmesi.
Öğretmenin her salı ödevleri kontrol etmesi.

6. Değişken Aralıklı Pekiştirme Tarifesi: Sergilenen davranışın ardından gelen pekiştirecin ne zaman geleceği belli olmayan tarifedir.

Müfettişler önceden haber vermeden okula gelir.
Övgü öğretmen önceden söylemeden ara sıra küçük sınavlar düzenlemektedir.

7. Artan Aralıklı Pekiştirme Tarifesi: Pekiştirecin belli bir zaman aralığından sonra verilmesi ve zamanının sistematik olarak arttırılmasıdır.

Murat bey ödevlerini sürekli olarak yapmasını istediği oğluna “İki gün ödevlerini düzenli yaparsan sana oyuncak alacağım.” der. Ve daha sonra ödev yapılacak gün sayısını git gide 1 er gün arttırmıştır.

8.Katışık (Birleşik) Pekiştirme: Pekiştirme işinin bazen tüm tarifeler bir araya getirilerek bazende bir tarifeye bağlı kalmadan yapılmasıdır.

Yeni bir davranış kazandırılırken sürekli pekiştirme tarifesi ile başlanır, davranış öğrenildikten sonra aralıklı tarifelerden birine geçilir.

Kpss eğitim bilimleri öğrenme psikolojisi dersine ait Pekiştirme Tarifeleri konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss öğrenme psikolojisi konusu Ceza olacaktır.

, , , ,

9 Yorum Yapılmış Pekiştirme Tarifeleri

  1. mehmet 04 Ocak 2019 at 02:16 #

    güzel yazı olmuş

  2. okyanus can 13 Haziran 2018 at 09:26 #

    kavram karmaşası yaratmayın 4 temel pekiştirme tarifesi var. 1. sabit oranlıtarife 2. değişken oranlı tarife 3. sabit aralıklı (zamanlı) tarife) 4. değişken aralıklı (zamanlı) tarife.

  3. okyanus can 13 Haziran 2018 at 09:22 #

    bilgi karmaşası ve kavram karmaşası ile insanların kafasını karıştırmayın. değişken oranlı pekiştirme tarifesi ile artan oranlı tarife aynı anlama gelir. 4 temel pekiştirme tarifesi vardır : 1. sabit oranlı 2. değişken oranlı 3. sabit aralıklı(zamanlı) 4. değişken aralıklı (zamanlı).

  4. ESMA 05 Ocak 2018 at 19:06 #

    muhteşemmmmm

  5. Muhsin 07 Kasım 2017 at 19:40 #

    2017 kışından selamlar..Çok güzel notlar teşekkürler emeği geçen herkese..herkese hayırlı vizeler

  6. Özkan 27 Ocak 2017 at 22:00 #

    Uygulaması var mı? Android için

  7. Orhan 05 Mart 2016 at 23:28 #

    Hocam gerçekten aciklamalariniz cok net. Teşekkür ederim 🙂

  8. eliss 30 Ocak 2015 at 22:23 #

    Tesekkürler çok güzel açıklamışsiniz.

Bir Cevap Yazın