korelasyon katsayısı

Korelasyon Katsayısı

Korelasyon Katsayısı kpss ölçme ve değerlendirme dersine ait bir konudur. Korelasyon iki veya daha fazla değişkenin değişiminin ölçüsüdür. Korelasyon birbiri ile ilişkili değişkenlerde oluşan bir değişikliğin diğer değişkeni nasıl etkilediğini ve arasındaki ilişkiyi gösterir. Önceki konumuzda Alternatif Ölçme Araçları işlemiştik. Sıradaki konumuz ise Korelasyon Katsayısı olacaktır.

Korelasyon Katsayısı

Korelasyon, iki veya daha fazla değişken arasında bir ilişki olup olmadığını, eğer ilişki varsa bu ilişkinin miktarını ve yönünü sayısal olarak belirlememizi sağlayan istatistiksel bir tekniktir. İki değişken arasındaki ilişkinin derecesine ise korelasyon katsayısı denir.

Hesaplanan korelasyon katsayısı -1 ile +1 arasında değer alır. -1’den küçük ve +1’den büyük olamaz. Korelasyonun pozitif (+) olması durumunda değişkenler aynı yönde değişmiş demektir. Korelasyon katsayısının + olması iki değişkenin aynı yönde bir ilişkide olduğunu, negatif (-) olması ise iki değişkenin arasında ters yönde bir ilişki olduğunu gösterir.  Eğer değişkenlerdeki artış veya azalış birbirine bağlı değilse korelasyon sıfır olur. Bu da değişkenler arasında ilişki yok anlamına gelir.

Korelasyon katsayısı;

+1,00′ a yaklaştıkça iki değişken arasında aynı yöndeki ilişki artar.Değişkenlerden biri artarken diğeri de artar.

-1,00′ a yaklaştıkça iki değişen arasında ters yönde ilişki artar. Değişkenlerden biri artarken diğeri azalır.

0,00’a yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır.

Korelasyon katsayısı 1′ e yaklaştıkça değişkenler arasındaki ilişkinin yükseldiğini,

Korelasyon katsayısı 0’a yaklaştıkça değişkenler arasındaki ilişkinin azaldığını görebiliriz.

Korelasyon 1 olduğunda ilişki mükemmel, 0 olduğunda ise ilişki yok demektir.

Örneğin;

Yorgunluk – Dikkat arasında zıt yönlü  ve negatif bir ilişki vardır. Çünkü yorgunluk arttıkça dikkat azalmaktadır.  Zeka – Başarı arasında ise aynı yönlü ve pozitif bir ilişki vardır. Çünkü zeka ne kadar yüksek ise başarı da o kadar yüksek olacaktır.

Türkçe ve tarih derslerinden alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısı 0,80 olduğunu varsayalım. 0,75 ilişkinin yüksek olduğunu gösterir. Ayrıca işaretini de dikkate alırsak bu iki dersin benzer olduğunu görebiliriz. Yani Türkçe dersinin puanı arttığında tarih dersi puanlarının da arttığı görülür. Bu örnekte yüksek ilişki olduğundan benzerlikte de yüksektir ve çok benzerdir diyebiliriz.

Kpss eğitim bilimleri ölçme ve değerlendirme dersine ait Korelasyon Katsayısı konusunu işledik. Bir sonraki kpss ölçme ve değerlendirme konusu Ölçmede Hata olacaktır.

, , ,

6 Yorum Yapılmış Korelasyon Katsayısı

  1. rabia 24 Nisan 2019 at 23:54 #

    korelasyon -1 ile +1 arsında olmasının sebebi nedir peki? hocamız sormuştu yanıtlayamamıştık.

  2. burcu 11 Kasım 2017 at 17:25 #

    emeğinize sağlık,çok işime yaradı bu bilgiler

  3. duygu 09 Nisan 2017 at 00:52 #

    kitaplar çok sıkıcı böyle güzel notlar çıkardığınız için teşekkürler emeginize sağlık aradığım herseyin açıklamasını yeterince buldum… tek tek inceledim herbirine yorum yazamadım anak hepsi muhteşem ve yeterli..

  4. edip karahan 02 Ocak 2016 at 19:45 #

    konuların devamı yazılacak mı? yazılacaksa ne yazılır acaba? teşekkür ederim

  5. edip karahan 02 Ocak 2016 at 19:43 #

    hocam ellerinize ve emeğinize sağlık. ciddi manada istifade ettiğim bir site olmuş. Allah razı osun hepinizden.

  6. selma 15 Kasım 2015 at 23:27 #

    Tek eksiğin her konuda orneklerın az oldugunu düşünüyorum..

Bir Cevap Yazın