Adalet Bakanlığı tarafından toplam 3912 zabit katibi alımı yapılacak, başvurular 6 Şubat Cuma günü sona eriyor. Konuyla ilgili ilan 2014 yılı Aralık ayı içinde yayınlanmış, başvurular 26 Ocak 2015 günü başlamıştı. Peki başvuruda nelere dikkat edilmeli?
Adalet Bakanlığı 3912 zabit katibi alacağını duyurdu, zabıt katibi olmak isteyenler gözlerini bu alıma çevirdi. Zabıt katipliği ile ilgili merak edilen hususları sizin için açıkladık.
Yalnızca 306 kişi kadrolu olacak
Zabıt katibi alımı merkezi bir yerleştirme değil, kurumsal bir alım olacak. Bu alımda yerleşenler merkezi alımlarda ya da diğer kurumsal alımlarda puanlarını tekrar kullanabilecek. Aynı şekilde, merkezi alımda yerleşmiş olan kişiler de zabıt katibi alımlarında tercih yapabiliyor.
Söz konusu ilanda yer alan, işe alınacak 3912 zabıt katibinden yalnızca 306’sı kadrolu memur vasfında zabıt katibi olacak. Geri kalan 3606 kişi ise sözleşmeli personel olarak çalışacak.
Görüşme esnasına dikkat
Kadrolu olan katipler 7 ve 13 arasındaki derecelere atanacak (Derece rakamı küçüldükçe daha üst bir dereceyi ifade eder). Daha yüksek derece daha yüksek maaş anlamına gelmektedir ancak bunun memuriyete ilk girişte bir önemi bulunmamaktadır. Hangi dereceden girerseniz girin başlangıç maaşı aynıdır. O yüzden görüşme esnasında yüksek dereceden atama isteyip kötü bir intiba bırakmayın.
Sözleşmeli zabıt katibinin farkı ne?
Sözleşmeli zabıt katibi olmak kötü bir durum değildir. Sözleşmeli zabıt katipleri de her memur gibi kamu hukukuna tabi personeldir. İşine keyfi olarak son verilemez, işten çıkartılabileceği durumlar sözleşmeli personel esaslarınca belirlenmiştir. Sözleşmeli zabıt katipleri ile kadrolular arasında büyük bir maaş farkı yoktur, 300 TL.’yi aşmayan ufak farklar bulunmaktadır. Sözleşmeli personelin tayin sıkıntıları da 2012 yılındaki değişikliklerle birlikte büyük oranda giderilmiştir. 1 yıllık görevi dolduran herkes belli sebeplerle (eş durumu, sağlık vb.) tayin isteyebilmektedir. İzin hakları da kadrolu memurlardan farklılık göstermemektedir.
Sınav nasıl yapılıyor?
Zabıt katipleri Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi, Hukuk Mahkemeleri, Ceza Mahkemeleri, Danıştay, Bölge İdare Mahkemesi, İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi gibi yargı birimlerinde çalışırlar. Zabıt katibi alımlarında Hukuk lisans ve Adalet ön lisans bölümü mezunlarına öncelik verilecektir.
Zabıt katibi adayları iki aşamalı sınavdan geçer. Uygulamalı sınavda adaylara önceden belirlenmiş bir metin verilerek bunu belli bir süre içerisinde yazmaları istenir. Bu aşamada iyi puan alan adaylar sözlü sınava geçirilir. Sözlü sınavda da yüksek puan alanlar atanmaya hak kazanır.
Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap