Osmanlı Fikir Akımları, birçok düşünce akımı gibi işler yolunda gitmediği zaman ortaya çıkmıştır. Ne demek bu? Şöyle ki; Osmanlı İmparatorluğu bölünmeye, parçalanmaya doğru gitmekteydi. Bunları önlemek, Osmanlı’nın bütünlüğünü korumak için birtakım fikir akımları ortaya çıkmıştır. Kpss Tarih dersinde bu bölümde Osmanlı Fikir Akımları anlatılacaktır.
Osmanlı Fikir Akımları
Osmanlı İmparatorluğunda görülen düşünce akımları 5 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Batıcılık ve Adem-i Merkeziyetçilik (Teşebbüs-i Şahsi) olarak bilinmektedir.
1) Osmanlıcılık
Osmanlı Fikir Akımları içinde ilk olarak anlatacağımız akım Osmanlıcılık’tır. Tanzimat Fermanı ile uygulamaya konulan bu fikir akımının temeli 2. Mahmut dönemine kadar uzanmaktadır. Bilindiği üzere Fransız İhtilali ile milliyetçilik akımı hızla yayılmaya başlamıştı. Bunun üzerine Osmanlıcılık akımı ile, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan bütün milletleri dil, din, ırk ve mezhep ayırmaksızın herkesi kanun önünde eşit görmek ve kendilerini temsil etme hakkı vermek amaçlanmıştır.
Tabi ki tüm bunlar Fransız İhtilali ile beraber gelen milliyetçilik akımının önüne geçememiştir. Osmanlı İmparatorluğu altında yaşayan uluslar bağımsızlık için ayaklanmaya devam etmiştir. Dolayısıyla Osmanlıcılık akımı bir işe yaramamıştır.
2) İslamcılık (Ümmetçilik)
Bu düşünce akımı 19. yüzyılın sonlarına doğru 2. Abdülhamit ile beraber devletin resmi politikası haline getirilmiştir. Bir diğer adı Ümmetçilik olan bu fikir akımı kötü gidişatın sebebinin dinden uzaklaşma olduğunu savunmuştur. Her ne kadar Arap milliyetçiliğini ve dağılmayı önleyemese de İslamcılık akımı, Osmanlı devleti içinde yaşayan Müslümanları bir arada tutmayı hedeflemiş ve böylece devletin bütünlüğünü sağlamaya çalışmıştır. Peki başarılı olmuş mudur?
3) Türkçülük
Osmanlı fikir akımları içinde işlediğimiz Osmanlıcılık ve İslamcılık politikaları çözüm olmayınca 20. Yüzyılın başlarında Türkçülük ön plana çıkmaya başlamıştır. Türkçülük, devletin kurtuluşunun milli değerlere bağlı kalmak olduğunu ve bu değerleri korumak olduğunu belirtmiştir.
Bu akımın öne çıkmasının sebebi , Osmanlı sınırları içinde yaşayan Türkleri milli değerler etrafında bir araya getirilerek dağılmayı önlemekti.
4) Batıcılık
Bu fikir akımının temeli Lale Devri’ne kadar uzanmaktadır. Batıcılık, devletin bütünlüğünün ve kurtuluşunun ancak ve ancak Batının biliminden ve teknolojisinden faydalanarak bunları Osmanlı bünyesine alma ile olacağını savunmuştur. Tüm bunların doğrultusunda Batı tarzında yapılan yeniliklere öncelik verilmiştir. Diğer fikir akımları gibi bu düşünce de Osmanlı Devleti’ni kurtaramamıştır. Geç kalınması, tam olarak uygulanamayışı bunlarda etkendir.
5) Adem-i Merkeziyetçilik (Teşebbüs-i Şahsi)
Adem-i Merkeziyetçilik akımı Osmanlı içinde yaşayan vatandaşlara geniş özgürlükler verilmesini ve çeşitli etnik grupların federasyon gibi kendi siyasal yapısı içinde yaşamalarını savunmaktadır.
Kpss genel kültür Tarih dersine ait Osmanlı fikir akımları konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki Tarih konusu Trablusgarp Savaşı olacaktır.
Osmanlıcılık Türkçülük vs. Diger akımların öncülerini yazsaymışsınız keşke sınavda bunlar direk soruluyor çünkü.
mükemmel bir site sizin sayenizde bütün ödevlerimi eksiksiz tek yerden hallediyorum
eklenen konular süper devamı ne zaman gelecek
Konular ne zaman eklenicek acaba lütfen 1 ay kaldı
sınava çok az kaldı diğer konular ne zaman gelecek acaba?
Türkçülüğün aşırısı mı olur 🙂 Türkçülük Türkçülüktür.Osmanlı’dakiler Türkte orta asyadakiler Türk değil mi yani 🙂 ayrıca bu fikri sadece anadolu Türkleri değil diğer Türk ülkeleri de istiyor.Biraraya gelip daha gelişmiş olmayı her ülke istiyor.
Site yöneticilerinden Allah razı olsun, ancak konular osmanlı devletinin çöküşü ile bitmiş. sizde biliyorsunuz ki çöküşten sonraki tarih ile ilgili kpss bir çok soru soruyor. Eüer site ile halen ilgileniyorsanız gerekli çalışmayı yapın lütfen. en son mart ayında konunu ekleneceğini yazmışsınız 6 aydır ilerleme yok
çok faydalı bir site gerçekten emeğinize sağlık..
Bu siteyle hala ilgilenen birileri var mı? İlgilenen birileri varsa konuların devamı gelecek mi?
Elimizden geldiğince ekliyoruz.
KPSS’ye az kaldı ekleyebilirseniz çok iyi olur.
Bu konuların devamı nerede ya ben buradan çalışıyordum ??
galiba site yöneticileri unuttu burayı :/
Çok beğendim kısa ve öz. Ellerinizi sağlık
Sinava az kaldi lutfen ekleyin artk tsk
Mükemmel çok yardımı oldu ama Konu eklenmesi ne zaman olacak?
Konuları Ekleyin Abi. Sınava az kaldı. Bu siteden çalışıyorum lütfen!
bende bu site üzerinden çalışıyorum konular yarıda kesildi lütfen en kısa zamanda ekleyebilir misiniz
Ya sınava bir ay kalmış şu kalan konuları da ekleseniz çok seviniriz.Çünkü bunlardan çalışıyordum ben…lütfen en kısa zamanda yükleyin…sevgiler saygılar
kalan konular ne zaman eklenicek ? bu güzel site için teşekkürler
Bu site çok güzel ama neden Trablusgarp savaşı ve sonrası hala yok 🙁
Konular zamanla ekleniyor. Lütfen ara ara kontrol ediniz. Saygılar.