Öğrenmeyi etkileyen faktörler , öğrenenle, yöntemle ve öğrenme malzemesi ile ilgili faktörler olmak üzere 3 alt başlık halinde işlenecektir. Öğrenmeyi etkileyen faktörler davranışlarda ortaya çıkan değişiklikleri yani öğrenme sürecini doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir.
Öğrenen İle İlgili Faktörler
Öğrenmeyi etkileyen faktörler arasında yer alan öğrenenle ilgili faktörler de 6 ayrı alt başlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
1) Türe Özgü Hazıroluş: Organizmanın öğrenilecek davranışı gerçekleştirebilmesi için sahip olması gereken biyolojik donanımdır. Yani organizmanın donanımsal yapısının davranış için uygun olmasıdır.
2) Olgunlaşma: Organizmanın bir davranışı gerçekleştirebilecek fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmasıdır. Yaş ve zeka olarak alt başlıklar halinde incelenebilir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için, bilişsel ve fiziksel olgunlaşmanın tamamlanmış olması gerekmektedir.
Olgunlaşma, Kpss a grubu soruları içerisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Büyüme ile karıştırılmamalıdır.
3) Genel Uyarılmışlık Düzeyi: Bireyin çevreden gelen uyarıcıları alma düzeyidir. Öğrenmeyi etkileyen faktörler içerisinde olgunlaşma ile beraber en önemli yere sahip öğelerden biridir. Eğitim Bilimleri soruları içerisinde karşımıza sık sık çıkmaktadır. Genel uyarılmışlık düzeyi belli bir düzeye kadar öğrenmeyi olumlu etkilerken sonrasında olumsuz etkilemektedir. Kpss 2009 sorusunda genel uyarılmışlık düzeyi ile öğrenme hızı arasında çan eğrisi biçiminde bir ilişki bulunduğundan bahsedilmektedir.
4) Güdü: Kpss içerisinde öğrenmeyi etkileyen faktörler arasında yer alan bir diğer öğrenen faktörü de güdüdür. Bir ihtiyaç sonucu organizmayı davranışa iten güçtür. Güdülerimizin kaynağı ihtiyaçtır.
* Birincil Güdüler: Fizyolojik ihtiyaçlarla ilgili biyolojik dengeyi sağlamak için gerekli olan açlık, susuzluk, cinsellik gibi dürtülerle ilişkilidir.
* İkincil Güdüler: Fizyolojik ihtiyaçlar dışında kalan başarı, takdir edilme gibi ihtiyaçlarla ilgilidir.
* İçsel Güdüler: Güdünün kaynağı bireyin kendisi ile içsel güdüdür. Tüm birincil güdülerin yanı sıra, kendine dikkat etme, kendini gerçekleştirme arzusu, başarma arzusu gibi ihtiyaçları kapsamaktadır. Dışsal güdüye göre çok daha etkilidir.
* Dışsal Güdüler: Organizmanın, içinde yaşadığı çevrenin etkisiyle onu davranışa iten güçtür. Bireyin kendisi kabul ettirme , beğendirme gibi ihtiyaçları ön plana çıkmaktadır. Bazen sonradan içsel güdüye dönüşebilmektedir.
5) Eski Yaşantılar: Bireyin önceki öğrenmeleri bugünkü öğrenmelerini, bugünkü öğrenmeleri de önceki öğrenmelerini etkilemektedir. Buna öğrenmenin aktarılması denmektedir. Öğrenmeyi etkileyen faktörler içerisinde ve Kpss eğitim bilimleri soruları içerisinde en çok karıştırılan konulardan biri olan öğrenmenin aktarılmasını alt başlıklarıyla beraber inceleyelim.
* Olumlu Aktarma: Eski öğrenmelerimizin bugün öğrenmelerimizi kolaylaştırmasına olumlu aktarım denilmektedir. Yani bir alandaki öğrenmenin başka bir alandaki öğrenmeyi olumlu etkilemesidir.
* Olumsuz Aktarma: Eski öğrenmelerimizin bugün öğrenmelerimizi zorlaştırmasına olumsuz aktarma denir. Yani bir alandaki öğrenmenin başka bir alandaki öğrenmeyi olumsuz etkilemesidir.
* İleriye Ket Vurma: Eskiden öğrenilen bilgi yeni bilgiyi unutturmuşsa buna ileriye ket vurma denir. Yani önceki öğrenmenin yeni öğrenmeyi unutturmasıdır.
* Geriye Ket Vurma: Yeni öğrenmenin eski öğrenmeyi unutturmasıdır. Bir başka deyişle eski bilgiyi hatırlamak istediğimizde zorlanıyorsak ve yerine yeni bilgiyi kullanıyorsak bu geriye ket vurma oluyor.
* Öncelik Etkisi: İlk öğrenilen bilgilerin sonradan öğrenilenlere göre daha iyi hatırlanmasıdır.
* Sonralık Etkisi: Sonradan öğrenilen bilgilerin önceden öğrenilenlere göre daha iyi hatırlanmasıdır.
6) Dikkat: Zihinsel enerjinin belli bir uyarıcıya yönelmesi durumudur. Öğrenmeyi etkileyen faktörler içerisinde yer alan dikkat, eğer bireyin ihtiyaçlarından kaynaklanıyorsa istemli dikkat, çevredeki güçlü bir uyarıcı etkisiyle oluşuyorsa istemsiz dikkat olarak karşımıza çıkar.
Karnı aç olan birinin, dışarıda gezerken önce lokantaları görmesi. => İstemli Dikkat
Ders çalışan bir çocuğun dışardan gelen bir kavga sesine odaklanması. => İstemsiz Dikkat
Öğrenme Yöntemi İle İlgili Faktörler
Öğrenmeyi etkileyen faktörler arasında ikinci başlık olan yöntemle ilgili faktörler de 4 başlık altında incelenmektedir.
1) Konunun Yapısı: Konunun parçalara bölünerek ya da bütün halinde çalışılmasıyla ilgilidir.
2) Zaman Kullanımı: Konunun aralıklı ve toplu çalışma olarak çalışılmasıdır.
* Aralıklı Çalışma: Hatırda kalıcılığı yüksektir. Ancak yapılan araştırmalar sınav başarılarının düşük olduğunu göstermektedir.
* Toplu Çalışma: Sınav başarısı için olumlu yanıt verirken, bilgilerin uzun süre kalıcılığı anlamında olumsuz etkiye sahiptir.
3) Geribildirim (Dönüt): Öğrenen kişiye, konuyu ne derece öğrenip öğrenmediğini ya da hangi konularda başarılı olup olmadığını veya tekrar etmesi gereken konuların neler olduğu hakkında fikir vermektir.Dönüt sık ve hemen verilmelidir.
4) Etkin Katılım: Öğrencinin derse aktif olarak katılması demektir. Etkin katılım arttıkça öğrenmenin düzeyi de artmaktadır. Bu yüzden hatırlamayı8 kolaylaştırmak ve öğrencinin başarısını arttırmak için etkin katılım olmalıdır.
Öğrenme Malzemesi İle İlgili Faktörler
Öğrenmeyi etkileyen faktörler içindeki son alt başlık da öğrenme malzemesi ile ilgili faktörlerdir.
1) Algısal Ayırt Edilebilirlik: Bir uyarıcının hakim olan ortamdaki diğer uyarıcılardan daha güçlü olmasıdır.
2) Anlamsal Çağrışım (Çağrışımsal Anlam): Bir konu öğrenilirken , bireyin önceki öğrenmelerinden yararlanarak aralarında bağ kurmasıdır.
Anlamsal çağrışımlar bireyin konuya odaklanmasını sağladığı gibi, hatırlamalarında ipucu olabilmektedir ve bireyin konuyu örgütleyebilmesini sağlamaktadır.
3) Kavramsal Gruplandırma: Konu içerisinde yer alan alt başlıkların, hiyerarşik bir düzene sokularak iki boyutlu bir çizelge ile aralarındaki ilişki gösterilerek kavram haritası şeklinde gösterilmesidir. Kavramsal gruplandırma konuya özgüdür ve konu hakkında yeterli bilgiye sahip bireyler buna benzer haritalar oluşturabilir.
4) Çağrışımsal Gruplandırma: Kavramsal gruplandırmadan farkı konuya özgü değil de bireye özgü olmasıdır. Anlamlılık düzeyini arttırmak için kullanılmaktadır.
5) Telaffuz Edilebilirlik: Anlatılan konunun öğrenenin dilsel gelişimine uygun bir biçimde verilmesi, onların anlayabileceği kavram ve örneklerle anlatılmasıdır.
Öğrenim psikolojisi içinde yer alan öğrenmeyi etkileyen faktörler konusu sona ermiştir. Lütfen bir önceki konu olan Öğrenme Psikolojisine Giriş konusu okumayı unutmayın.
Çok Teşekkür Ederim Bir konu için baktım Hepsi Çıktı Çok yardımcı oldunuz
Elinize sağlık ,konu sonunda konu ile ilgili Çıkmış sorulara da yer verilse çok daha süper olacak iyi çalışmalat
emeğinize sağlık.. her konunun ardında bi test olsaydı mükemel olurdu.. tesekurler
Hocam kim hazırlamışsa sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Konuların sıra sıra düzenli verilmesi ve anlaşılır şekilde anlatımı gerçekten muazzam. Sınava 3 ayda nasıl hazırlanırım diye düşünürken bu siteye rastlamam gerçekten büyük şans. NOT: TARİH BÖLÜMÜNDE CUMHURİYET SONRASI KONULAR YOK. EKLENECEKMİ ACABA?
Elimizden geldiğince eklemeye çalışıyoruz. İlginiz için teşekkürler.
Muhteşem ya çok beğendim.. Emeğinize sağlık 🙂
Çok teşekkür ederim çok yardım ci oldu işallah güzel bir not alırım
çok tesekkurler.cok faydali bir site
çelişen konular var öğrenme bence doğumla başlar öğrenme programı ona göre ilerler 0-1 yaş bilişsel olaran devinsele ihtiyaç duyulmadan başlar bundan dolayı eski yaşantılarıyla çelişmemeli
Öncelikle ”Öğrenme Psikolojisi” dersinde ”bence” diye cümleye giriş yapabilmeniz için bu alanda uzman olmanız gerekmektedir. Hadi diyelim uzmansınız, o zaman okuma eksikliğiniz var. Çünkü yukarıdaki yazıda sizin anlattıklarınızla çelişen hiçbir anlatım bulunmamaktadır. Eski yaşantılar öğrenen ile ilgili faktörlerden sadece biridir. 0-1 yaş arasında da eski yaşantılar dakika da olsa saniye de olsa geçmektedir ve etkilidir. 0-1 yaş arasında eski yaşantılardan etkilenmemesi için bu çocuğun bir android ya da 2. yıl başlamaya programlı bir robot olması gerekir. 365 gün hiçbir eski yaşantı etkisi yok ve 366. gün mü başlıyor bu eski yaşantılar etkisi? Lütfen işgüzarlık yapmayın… Eğer ki bu cevap sizi tatmin etmediyse lütfen 4-5 bin lira verdiğiniz ya da vereceğiniz dershane hocasına sorun bu soruları. Eminim 4-5 bin liranın hakkını size verecektir. Saygılar.
Emeğinize Sağlık
Çok teşekkür ederim sağolun 🙂
Emeği gecen herkese teşekkürler 🙂 zaman kaybımızı önlüyor herşey çok açık ve bilgiler iyi düzenlenmiş
etkili öğrenilecek bir şekilde hazırlanmış . çok teşekkürler
Çok güzel şekilde hazırlanmış. Çok teşkkürler