Türkiye'de etkili olan basınç ve rüzgarlar

Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar

Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar konusu kpss coğrafya dersi iklim elemanlarının alt konularından biridir. İklim elemanlarının bir bölümü olan Türkiye’de Sıcaklık konusunu bir önceki konumuzda incelemiştik.  Sıradaki konumuzda ise Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar bölümünde yer alan Türkiye’de etkili olan basınç merkezleri ile Türkiye’de etkili olan rüzgarlar başlıklarını inceleyeceğiz.

Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar

Atmosferi meydana getiren çeşitli gazların yeryüzüne yaptığı etkiye, kuvvete hava basıncı denir. Bu basıncı etkileyen faktörler şunlardır:

Sıcaklık: Basınçla ters orantılıdır.

Yükselti: Basınçla ters orantılıdır.

Yerçekimi: Basınçla doğru orantılıdır.

Yoğunluk: Basınçla doğru orantılıdır.

Isınma ve soğumaya bağlı olarak ortaya çıkan basınçlara termik basınç, dünyanın hareketi ile oluşan basınçalara ise dinamik basınç denir.

Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar konusunu dikkat edilmesi gereken önemli konularımızdandır.

Ülkemiz farklı basınç merkezlerinin etkisi altına girer. Bunlar;

a. Sibirya Yüksek Basıncı: Ülkemize kuzeydoğudan gelen bu basınç kış aylarında etkili olur. Sıcaklığı düşürür, kışların sert ve ayazlı geçmesi bu basınca bağlıdır. Termik kökenli bir basınçtır. Bu basınç etkili olduğunda ülkemizde kış çok soğuk ve kar yağışlı geçer.

b. Asor Yüksek Basıncı: Ülkemize genellikle güneybatıdan gelen dinamik kökenli basınçtır. Özellikle etkisi Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaz aylarında yüksek sıcaklıkların yaşanması ile görülür. Yazların kurak geçmesine yol açar.

c. Basra Alçak Basıncı: Güneydoğu yönünde etkili olan bu basınç sıcaklıkları arttıran termik kökenli bir basınçtır. Genellikle sıcaklığı arttırır ve nem açığı oluşturur.

d. İzlanda Alçak Basıncı: Sürekli etkili olan bir basınçtır fakat etkisi kış aylarında daha fazla görülür.Ülkemize Kuzeybatıdan gelir ve kışların yağışlı, ılık geçmesine neden olur.

Türkiyede basınç merkezleri

Yeryüzünde basınç fakının olduğu yerlerde oluşan yatay hava akımına ise rüzgar denir. Ülkemizi etkileyen rüzgarlar;

Poyraz: Kuzeydoğudan esen rüzgardır. Karadeniz ve Marmara’da etkilidir.

Yıldız: Kuzeyden esen rüzgardır ve genellikle fırtınaya yol açar. Karadeniz ve Marmara’da etkilidir.

Karayel: Kuzeybatıdan esen rüzgardır.

Lodos: Güneybatıdan esen rüzgardır, Akdeniz, Ege ve Marmara’da etkilidir. Sıcak ve ılık olması sebebiyle kışın kar erimelerine neden olur.

Kıble: Güneyden eser ve Akdeniz kıyılarında yağışa neden olur.

Keşişleme (Samyeli) : Güneydoğudan esen sıcak ve kurak rüzgardır. Kurutucu etkisiyle nem açığını arttırır.

Türkiye'de etkili olan rüzgarlar

Günbatısı ve gündoğusu rüzgarları da ülkemiz üzerinde etkilidir fakat bu rüzgarların enlem etkisine bağlı sıcaklık üzerinde etkisi yoktur.

Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar konumuza ek olarak ülkemizde görülen diğer rüzgar çeşitlerini de inceleyelim. Enlem etkisi ile oluşan rüzgarlardan başka ülkemizde deniz – kara ve vadi – dağ arasında oluşan meltem rüzgarları, imbat adı verilen deniz meltemleri görülür.

Yer şekli engeline bağlı olarak ortaya çıkan rüzgarlara ise föhn rüzgarları denir. Bu rüzgar kurutucu etki yapar, nem açığı etkisi oluşturur, karların erimesine yol açar. Föhn ülkemizde Rize ve çevresinde etkili olmaktadır. Bu rüzgar sayesinde Karadeniz’de turunçgil tarımı yapılabilmektedir.

Kpss genel kültür coğrafya dersine ait Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar konusunu işledik. Bir sonraki kpss coğrafya dersi konumuz Türkiye’de Nemlilik ve Yağış olacaktır.

, , , ,

11 Yorum Yapılmış Türkiye’de Basınç ve Rüzgarlar

  1. münnevver 08 Ekim 2016 at 09:59 #

    iyi oldu bu herkes daha iyi hazırlanıp iyi puanı tutturur inşallah

    • ggizometro 27 Aralık 2016 at 10:38 #

      amin

  2. Ruçhan 02 Eylül 2016 at 01:43 #

    Sınav tarihi uzatıldı ortaöğretim için önlisan içinse öne alındı hayırlı uğurlu olsun

  3. sedef 30 Ağustos 2016 at 16:00 #

    sağolun

  4. Bulut 02 Mayıs 2015 at 21:57 #

    Asor, 30 derece paralellerinde, dönenceler civarında, Dünya’nın günlük hareketi sonucu ters Alizelerin yığılmasıyla oluşan, çölleri meydana getiren basınçtır, sıcak kökenlidir. Hiçbir şekilde soğuk hava getirmez. Yaz mevsimi genişleyerek ülkemizi etkisi altına alır, yazların kurak geçmesine sebep olur, kış mevsimi ise kendi paralellerine çekilir. Kışın 30 derece dolaylarından hava akımı geldiğinde enlem etkisinden dolayı, gelen hava sıcak olur. Ülkemiz KYK’de yer aldığından, güneyden esen rüzgarlar sıcak karakterdedir.

    • gökhan 04 Şubat 2016 at 18:11 #

      evet bulut a katılyorum

    • Ruçhan 02 Eylül 2016 at 01:44 #

      ???

  5. Mehmet 23 Mart 2015 at 19:52 #

    Asor hem yaz hem kış etkilidir yazın etkili olursa sıcak – . kışın etkili olursa soğuk hava getirir ama çoğunlukla yazın etkili olmaktadır ..

  6. berfu 11 Aralık 2014 at 16:58 #

    metinde yaz diyor verdiğiniz şekilde ise kış yazılmış.hangisi doğru.:/

  7. berfu 11 Aralık 2014 at 16:56 #

    asor basıncı yazları etkili değil mi ? sanırım bi yanlışlık var bilgide.

    • İbrahim 26 Mayıs 2016 at 19:55 #

      Zaten orda da öle yazıyor

Bir Cevap Yazın