Türkiye’de Nüfus konusunda ülkemizdeki nüfus ve nüfus artış hızını etkileyen faktörleri inceleyeceğiz. Önceki kpss coğrafya dersi konumuzda Türkiye’de Karasal İklim konusunu incelemiştik. Sıradaki konumuz ise Türkiye’de Nüfus olacaktır.
Türkiye’de Nüfus
Sınırları belirli bir alan içinde yaşayan insanların sayısına nüfus denir. İnsan sayısının belirlenmesi ve buna bağlı bir çok nedenlerle nüfus sayımları yapılmaktadır. Osmanlı’da ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde sadece erkeklere yapılmış ve askere alınacak nüfus belirlenmiştir. Cumhuriyet döneminde ilk kapsamlı nüfus sayımı 1927 yılında gerçekleşmiştir. Daha sonra 1935 yılında nüfus sayımı yapılmış ve 5 yılda bir yapılmasına karar verilmiştir. 1990 yılında alınan kara ile bu süre 10 yıla çıkarılmıştır.
Nüfus sayımları ile;
Ülkenin toplam nüfusu
Yaş gruplarına göre nüfusu
Cinsiyete göre nüfusu
Bir önceki sayıma göre artış hızı
İdari birimlerdeki nüfusu
Kentsel ve kırsal nüfusu
Nüfusun eğitim düzeyi gibi bilgilere ulaşılır.
Doğumlar, ölümler, göçler, savaşlar, evlenmeler gibi olaylar nüfus üzerinde etkili olmaktadır. Bu sebeple nüfus oldukça değişken bir kavramdır.
Türkiye’de Nüfus Artış Hızını Etkileyen Faktörler
Doğumlar
Doğum oranları ülkenin gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgilidir. Kentleşme, sanayileşme ve ekonomik gelişme düzeyi yüksek ülkelerde doğum oranları düşüktür. Gelişim düzeyi düşük ülkelerde ise doğum oranları yüksektir. Ülkemizin gelişen bir ülke olması sebebi ile doğum oranları giderek azalmaktadır. Eğitim seviyesindeki artış, aile planlaması çalışmaları, kadını iş hayatına atılması gibi nedenlerde doğum oranın düşmesine neden olmuştur. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu doğum oranı en yüksek, Karadeniz ise doğum oranı en düşük bölgelerimizdir.
Ölümler
Ölümlerde doğumlar gibi ülkenin gelişmişlik düzeyine göre değişmektedir. Yaşam koşulları iyi olan ve tıbbi imkanları gelişmiş olan ülkelerde ölüm oranları daha düşüktür. Ülkemizde de ölüm oranlarında azalma görülmektedir. Beslenme olanakları, tıptaki gelişmeleri barınak imkanları, çocuk ölümlerine karşı aşıların yaygınlaşması gibi etkenler ölüm oranları üzerinde etkili olmaktadır.
Göçler
Ülkemizde göçler iç göçler ve dış göçler olmak üzere ikiye ayrılır. İç göçler ekonomik sıkıntı ve işsizlik kaynaklı köyden kente olan göçler, mevsimlik göçler gibi şekillerde olabilmektedir. Dış göçler ise işçi göçleri, beyin göçleri şeklinde olabilen göçlerdir.
Kpss genel kültür coğrafya dersi Türkiye’de Nüfus konusunu işledik. Bir sonraki coğrafya konumuz ise Nüfus Yoğunluğu olacaktır.
Konular bitti mi ? Türkiyede çıkarılan madenler ve işletim yerleri. Türkiyede üretilen tarım ürünleri bölgelere göre dağılışları. falan yok mu. Yine başka siteye kaldık 🙁
Emeğinize sağlık. Bu arada toprak çeşitleri konusuna neden değinmediniz?
geçmişten yazıyorum gelecektekilere selam olsun. Türkiye bölünmedi bölünmeyecek! bölemeyecekler. Selam olsun Gelecek nesile. Selamlar olsun Zalime ve zulme direnenlere. Selam olsun Türkiye ye ve tüm türk devletlerine. Selamlar olsun Türklere. Bu zafer bizimdir. Bu yöre bizimdir. Anadolu bizim avrupa bizim asya bizimdir. 3 kıtaya hükmeden padişahlar bizimdir. adaleti savunan bu ırk bizimdir. ırkçılıksa ırkçılık. dünyanın en güzel ırkıyız kabul etmeyen mi var. En iyilere selam olsun. Türkiye var, varlık olsun. Yarın cuma. cumanız şimdiden mübarek olsun. Selametle kalın. kalanlar bizim olsun.
◘◘◘◘◘◘◘◘◘
◘ ☾ ★ ◘
◘◘◘◘◘◘◘◘◘
◙
◙
◙
◙
helal olsun Durmuş kardeşim
En az doğum oranı karadeniz doğru mu? :\
Nufus yogunlugu nerede
aynen?
istanbul da 🙂
İyiydi 😀 😀