Türkiye’nin ovaları tektonik ovalar, delta ovaları, karstik ovalar, lav örtüsü ovaları, eski göl yeri ovaları ve dağ eteği ovalarından oluşmaktadır. Ova, akarsularca yarılmamış olan ve genellikle üzerinde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı düzlüklere denilmektedir. Türkiye’nin ovaları ve çeşitlerine geçmeden önce Türkiye’nin ovalarından bulunan genel özellikleri sıralayalım.
Türkiye’nin Ovaları Genel Özellikleri
- Türkiye’nin ovaları yükselti bakımından doğudan batıya doğru azalmaktadır.
- Türkiye’nin ovaları Türkiye fiziki haritasında, 0-200 metre arası ovalar koyu yeşil, 200-500 metre arası açık yeşil, 500-1000 metre arası sarı, 1000-1500 metre arası turuncu, 1500 metre üzerindekiler için kahverengi tonları mevcuttur.
Kpss coğrafya soruları açısından renk ya da yüksekliğe bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar önemlidir. Kahverenginin hakim olduğu bölgelerde yıllık sıcaklık farkı azdır, karlı ve donlu gün sayısı fazladır, akarsuların aşındırma ve taşıma gücü fazladır, ulaşım güçtür, fiziksel parçalanma görülür, gerçek ve izdüşümsel alanlar arasındaki fark fazladır.
- Türkiye’nin ovaları genelde çevrelerine göre alçakta bulunmaları, etraflarının örtülü olmaları ve topraklarının verimli olmaları nedeniyle tarım alanları olarak kullanılmaktadır.
- Türkiye’nin ovaları yerleşim yeri ya da ulaşım yolu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum da Türkiye’deki doğal dokunun bozulmasına yol açmaktadır.
- Türkiye’nin ovaları içinde drenaj yani su boşaltım ağı yetersiz olduğu için ovalar çevreden gelen sularla beraber bataklık alanlarına dönüşmektedir.
Oluşumlarına Göre Türkiye’nin Ovaları
1) Tektonik Ovalar: Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının akarsu alüvyonlarıyla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır.
* Türkiye’nin ovaları içinde yer tektonik ovalar ve bölgeleri:
- Marmara Bölgesi: Adapazarı Ovası, Balıkesir Ovası, Bursa Ovası, Mustafa Kemalpaşa Ovası, Ergene Ovası, İnegöl Ovası Marmara bölgesinden bulunan tektonik ovalardır.
- Ege Bölgesi: Soma ovası, Bergama ovası, Turgutlu ovası, Salihli ovası, Akhisar ovası, tire ovası, Torbalı ovası, Alaşehir ovası, Söke ovası, Ödemiş ovası, Yeni Pazar ovası ve Koçarlı ovası Ege bölgesinde bulunan tektonik ovalardır.
- Akdeniz Bölgesi: Amik ovası ve Kahramanmaraş ovası Akdeniz bölgesinde yer alan tektonik ovalardır.
- Karadeniz Bölgesi: Bolu ovası, Düzce ovası, Tosya ovası, Sulu ova, Taş ova, Merzifon ovası, Erbaa ovası, Niksar ovası, Turhal ovası, Zile ovası ve Artova ovası Karadeniz bölgesi tektonik ovaları içinde yer almaktadır.
- Doğu Anadolu Bölgesi: Malatya ovası, Elazığ ovası, Varto ovası, Hınıs ovası, Karlıova, Iğdır ovası, Elbistan ovası, Erzurum ovası, Erzincan ovası, Yüksekova, Tercan ovası, Pasinler ovası Doğu Anadolu bölgesinde yer alan tektonik ovalardır.
- İç Anadolu Bölgesi: Konya ovası, Kayseri ovası, Develi ovası, Aksaray ovası, Eskişehir ovası, Çubuk ovası İç Anadolu bölgesinde yer alan tektonik ovalardır.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Ceylanpınar ovası, Suruç ovası, Birecik ovası, Harran ovası Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan tektonik ovalardır.
2) Delta Ovaları: Türkiye’nin ovaları içinde bolca bulunan delta ovası, akarsuyun aşındırarak taşıdığı alüvyal malzemelerin deniz kıyısına biriktirmesi sonucu oluşan bir ova çeşididir. Kpss genel kültür coğrafya sorularında ve deneme sınavlarında delta ovaları ile ilgili sıkça soru sorulmaktadır.
Delta ovalarının oluşabilmesi bazı şartlar mevcuttur. Peki nedir bu şartlar?
- Akarsu yoksa delta ovası da yoktur.
- Gelgit yani medcezir olayının olmaması gerekir.
- Deniz kıyısında derinliğin fazla olmaması gereklidir.
- Akarsuyun bolca alüvyal malzeme taşıması gerekmektedir.
- Deltanın oluşacağı kıyıda güçlü akıntıların olmaması gerekir.
- Akarsu havzasındaki arazinin jeolojik yapısının kolay aşınabilen tabakalardan oluşması gerekir.
* Türkiye’nin ovaları içinde yer alan delta ovaları ve bölgeleri:
- Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.
- Akdeniz Bölgesi: Çukurova (Seyhan ve Ceyhan ile) ve Silifke ovası Akdeniz bölgesinde bulunan delta ovalarıdır.
- Karadeniz Bölgesi: Bafra ovası (Kızılırmak ile) ve Çarşamba ovası (Yeşilırmak ile) Karadeniz bölgesinde yer alan delta ovalarıdır.
3) Karstik Ovalar: Türkiye’nin ovaları içinde bulunan karstik ovalar, diğer adıyla polye, kalker arazinin yaygın olduğu bölgelerde çözülmeye bağlı olarak bulunan ova çeşididir. Genellikle verimsiz olan karstik ovaların en fazla bulunduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Karstik ovalara gölova da denilmektedir.
4) Eski Göl Yeri Ovaları: İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak bulunan bu ova çeşidi, göl olan yerlerin sularının zamanla çekilmesiyle oluşan çanakların, sel ve akarsuların taşıdığı alüvyal malzeme ile dolması sonucu oluşmuştur.
5) Lav Örtüsü Ovaları: Volkanizmanın hareketleri sonucu ortaya çıkan ovalardır. En yaygın Doğu Anadolu bölgesinde bulunur.
6) Dağ Eteği Ovaları: Türkiye’nin ovaları içinde inceleyeceğimiz son ova çeşidi olan dağ eteği ovaları, dağlık bölgede taşınan malzemelerin dağın eğiminin az olduğu yerlerde birikmesi sonucu ortaya çıkan ovalardır.
Kpss genel kültür coğrafya dersine ait Türkiye’nin Ovaları konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss coğrafya konusu Türkiye’nin Platoları olacaktır.
bisey anlaadım
Güzel ve temiz bir anlatım teşekkür ederim,emeğinize sağlık.
Güzel olmuş teşekkürler 😘
Kahverenginin olduğu yerlerde Nasıl yıllık sıcaklık farkı az olur?
1500 metre ve üzeri olduğu için bu kısımlar soguk oluyor yaz kıs farketmiyor yıllık sıcaklık farkı da bu nedenle az oluyor.
Yazın da havalar soğuk olduğu için yıllık sıcaklık farkı az oluyor
Çokkk tsk ler projemi yapmama yardımcı oldu.
istediğim yok
çok teşekkürler güzel bir tekrar imkanı oldu.
Adamsın Hoca çooook teşekkür ederim.???
Tek kelimeyle harika olmuş…Lütfen pisletmeyin emeğe saygı diye bişi var
Tamam site güzel ama bilgilerde aynı şekil☺ ama hiç bişeyi öğretmenin anlatmasına değişmem Bence böyle konular anlatılınca anlaşılıyo tabii anlatmadan anlatmaya fark var?
Emeğinize sağlık…
Cok guzel emeginize saglik
Ellerinize sağlık
ALLAH razı olsun emeğinize yüreğinize sağlık
çok güzel olmuş
osman benden once sudenin cevabin vermis, bence cok iyi yapmissin osman
o kadar güzelki demem bile az kalır çok güzel emeğinize sağlık 🙂
neden siyah adam. neden bunu tercih ettin, valla cok merak ediyorum
çok teşekkürler işime çok yaradı:)
ya birde ovaların yükseltilerini gösterse : )
hiç güzel değil
Çok güzel
ben kıyı ovaları soruyorum bu gidiyor lav örtüsü vb. ovaları gösteriyor
Çok güzel bir site
istediğim şeyi bulamadım
Öncelikle teşekkürler. Yüksekova oluşumana göre hangi türe girer?
nekadar teşekkür etsem azdır ama yinede teşekkür ederim
Çok güzel hazırlanmış teşekkür ederim
Delta kıyılarda olur o yüzden ikisi de aynı kapıya çıkar.
çok güzel olmuş. bu arada benim coğrafya kitabımda çukurova kıyı ovaları olarak geçiyor
Gerçekten çok teşekkürler . Üniversite adayı öğrencisiyim gereğinden fazla işime yarıyor bilgileriniz
üniversite adayı öğrencisi ne düzgün konuş önce
Harikaaaaa,, gerçekten emeğinize sağlık..:)
cokkk güzelll olmussss sagolunnnnn ellerinize saglı k cokk yararı olacak eminim
cok güzel
tesekkurler ;)))))))
çok güzel gerçekten ya emegi geçen herkese teşekkür ederim.
Anlatimi cok guzel olmus.Elinize saglik
dağlar platolar ve ovalar sayenizde kafamda sekıllendı tesekkür ederim
İyiydi İşime yaradığı sölenebilir 😀 😀 🙂 😉 :O 😛 :'( 😀
Emeginize saglik cok iyi anlatilmis tesekkurler 🙂
Bence hiç hoş değil çünkü görselliğe hitap etmiyor. En azından iki veya üç tane bu konuyla ilgili harita konulabilirdi.
onuda sen bul busee
hiç güzel site değil
nereye değil sen bişey bilmiyosundur siteye laf atma
sude senin icin guzel olmaya bilir, ama baskalari icin guzel. ben yorumumda burayi pislemedim. sadece aradigim seyi bulamadimi ve bazi cumlelerin karisik yazildigini, ve de kafamin karisdigin soyledim. bu sitedeki malumatlarin hepsini ben biliyorum. o yuzden aradigim seyi bulamadigimi soyledim. sense siteyi pisledin. ben hangi siteye girersem gireyim o sitede aradigimi bulsamda bulamasamda pislemiyorum. sude sen bence kendini beyenmislik yapma tamam mi. benim sana soyleyeceklerim burda biter
çok işime yaradı projeden 100 aldım
Emeği geçen herkese çok teşekkürler 😉
karasal iklimde sıcaklık farkı yıllık çok değişmesi gerekir diye biliyorum.fiziksel çözülmede toprağın çok ısınıp çok soğumasından kaynaklanmıyormu yukarda 4.paragrafta sorun var gibi
Kahverenginin hakim olduğu bölgelerde yıllık sıcaklık farkı azdır, karlı ve donlu gün sayısı fazladır, akarsuların aşındırma ve taşıma gücü fazladır, ulaşım güçtür, fiziksel parçalanma görülür, gerçek ve izdüşümsel alanlar arasındaki fark fazladır.
doğu anadoluda yıllık sıcaklık farkı azdır demişsiniz.aşırı karasal iklimde sıcaklık farkının fazla olması gerekmezmi?ayrıca fiziksel çözülme içinde toprağın çok ısınıp çok soğuması lazım gelmezmi? kafam karıştı cevaplarsanız sevinirim
karasal iklimde yıllık sıcaklık farkı fazladır.Dolayısıyla oradaki bilgide bir hata olmuştur. Ama yine de diğer bilgiler için teşekkür ederim. gayet yararlı bir site olmuş…
Çok yararlı bir site. Çok teşekkürler.
gerçekten kısa ve öz gereksiz bilgilerden uzak çok sade anlatım var bu konuyu sitelerden 2 saat dinlemekten ve boyle kısa bilgiler olmaksızın burada bulmak gercekten cok güzel 1 haftada cografyayı yaladım yuttum sayenizde cok teşekkürler
Çok saolun çok işime yaradı ve beni büyük bir beladan kurtardı
aynen
Ne kadar teşekkür etsem az kalır inanın çok güzel bi site olmuş önemli notlarla belirttiğiniz için teşekkür ederim
Aynen odevime çok yardımcı oldu