Kişinin Hakları ve Ödevleri – Bölüm 1’de kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı, zorla çalıştırma yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği gibi vatandaşın bireysel haklarını ve bu hakların çeşitlerini inceleyeceğiz. Bu haklar ve ödevler günlük hayatımızda çoğu zaman farkında bile olmadan kullandığımız haklardır. Önceki konumuzda kpss vatandaşlık dersi Temel Hak ve Ödevler konusunu incelemiştik. Sıradaki konumuzda ise Kişinin Hakları ve Ödevlerinden birinci bölümünü işleyeceğiz. Kişinin Hakları ve Ödevleri konusu 15 ana başlık altıda toplanmış kişinin sahip olduğu hakları ele alan bir bölümdür. konumuzun uzunluğu nedeni ile bölümler halinde konumuzu inceleyeceğiz. Kişinin bütünlük, özgür irade, hürriyet, varlık ve birçok alandaki hakkının korunmasını sağlayan bu bölümleri inceleyelim.
Kişinin Hakları ve Ödevleri – Bölüm 1
1. Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı
Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne müdahale edilemez. Kişinin Hakları ve Ödevleri kapsamında kişinin rızası olamadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabii tutulamaz.
Ve yine Kişinin Hakları ve Ödevleri kapsamında kimseye işkence ve eziyet yapılamaz. Kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir ceza veya muameleye tabi tutulamaz.
2. Zorla çalıştırma yasağı
Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya Kişinin Hakları ve Ödevlerinde yasaktır.
3. Kişi hürriyeti ve güvenliği
Herkes kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir. Şekli ve şartı kanunda gösterilen hallerin dışında kimse hürriyetinden yoksun bırakılamaz. Suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulana kişilerin tutuklanmayı zorunlu kılan hallerde tutuklanabilir.
Yakalanan veya tutuklanan kişilere bunların nedenleri ve haklarında yapılmış iddialar hemen , toplu suçlarda ise hakim karşısına çıkarılana kadar bildirilir. Ayrıca kişinin yakalandığı veya tutuklandığı yakınlarına hemen bildirilir. Bu kişiler makul süre içinde yargılanmayı ve soruşturma süresinde serbest bırakılmayı isteyebilirler.
Bu esaslara uygun olmayan işleme uğrayan kişilerin uğrayacağı zarar, tazminat devlet tarafından ödenir.
Kpss genel kültür vatandaşlık dersine ait Kişinin Hakları ve Ödevleri- Bölüm 1 konusunu işledik. Temel niteliklerini incelediğimiz Kişinin Hakları ve Ödevleri vatandaşın bireysel haklarının korunmasını sağlayan maddeleri içerir. Bir sonraki kpss vatandaşlık dersi konumuz Kişinin Hakları ve Ödevleri – Bölüm 2 olacaktır.
Henüz Yorum Yazılmamış ilk yorumu sen yap