Düşünceyi geliştirme yolları kpss Türkçe konu anlatımı içindedir. Kpss Türkçe soruları ve kpss deneme sınavlarında da karşımıza çıkan düşünceyi geliştirme yolları paragrafta anlam konusu dahilindedir. Bir önceki konuda Anlatım Biçimleri konusunu işlemiştik. Bu bölümde de düşünceyi geliştirme yolları konusunu inceleyeceğiz.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Kpss Türkçe dersine ait düşünceyi geliştirme yolları 6 başlık halinde işlenmektedir. Düşünceyi geliştirme yolları, tanımlama, karşılaştırma, örnekleme, tanık gösterme, benzetme ve sayısal verilerden yararlanma olarak 6’ya ayrılmaktadır.
1) Tanımlama: Bir kavramın, varlığın ayırt edici özellikleriyle ortaya konmasıdır.Yani bir kavramın ne demek olduğunu söyleyen yöntemdir.
2) Karşılaştırma: Ortak ya da farklı yönleriyle, aynı kavramı ya da farklı kavramları kendi içinde karşılaştırmaktır.
En güzel yıllarıydı bunlar.
Daha iyiyim.
3) Örnekleme: Bir düşünceyi ifade edebilmek için çeşitli kavramlara, olay ya da isimlere yer verip düşünceyi somutlaştırmaktır. Genellikle düşünce paragrafında bulunan örnekleme, ele alınan bir düşünceyi desteklemek ve açıklamak için örnekler vermektir.
4) Tanık Gösterme: Kpss genel yetenek Türkçe dersinde düşünceyi geliştirme yolları konusunda yer alan tanık gösterme, ileri sürülen bir düşünceyi inandırıcı kılmak için, ünlü bir kişiden söz ederek, o kişinin sözünü aktarmaktır. Tanık göstermenin diğer adı da alıntı yapmadır.
5) Benzetme: Bir kavramın ortak nitelik nedeniyle başka bir kavrama benzetilmesidir. Mutlaka benzeyen ve benzetilen vardır.
6) Sayısal Verilerden Yararlanma: Düşünceyi geliştirme yolları içindeki son başlık olan sayısal verilerden yararlanma, konuyla ilgili yapılan istatistiklerin rakamsal sonuçlarından yararlanmaktır.
Kpss genel yetenek Türkçe dersinde yer alan Düşünceyi Geliştirme Yolları konu anlatımı tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss Türkçe konusu Paragrafta Anlatım Özellikleri olacaktır.
Çok sagol işime yaradi:DDDD
Emeğinize sağlık Teşekkürler
harika cok sevdim bu siteyi
soyutlama somutlama düşünceyi geliştirme yolumudur
Evet
betinleme nerde
betimleme düşünceyi geliştirme yolu değildir,anlatım biçimidir
Yazdıklarınızı çıktı olarak alıp,dosyalıyorum. Kendi notlarım üzerine en son sizin kısa ve belirleyici notlarınız ile pekiştirme yapıyorum. Teşekkür ederim.
bu site bi harika dostuuuum… zahmet edip yazanların eline sağlık.
teşekkür ederim. emeğinize sağlık
Yine nokta atışları yapmışsınız bravo!
Abi mükkemel olmus kesın 100 alçam çoq saol aro
işime çok yaradı ARO. :))
çok saolunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Tesekkúrler
saolun be ya
abi çok saollllllllllllllllllllllllllllllllllllV3
saolun çok güzel
Sayfa çok güzel HLL
çok iyiydi çok saolun